top of page
Търсене

Познаваме ли езика на любовта?

Какъв е вашия любовен език? Фразата стана доста известна, след като д-р Гари Чапман издаде популярната си книга за връзки „Петте любовни езика“.


След дълги години консултиране на двойки в криза за д-р Чапман става очевидно, че това, което кара един човек да се чувства обичан, не винаги е същото за съпруга или партньора му. Така открива, че всеки човек разбира и получава любов на конкретен език, един от петте, за да бъдем точни.

И така, какво е „любовен език“ и как разбирането му може да помогне на нашите взаимоотношения? Любовният език определя какво е необходимо, за да се почувства обичан човека до вас. Отделянето на време да научите и наистина да разберете основния любовен език на партньора си, който често е различен от вашия собствен, може да подобри комуникацията и да укрепи връзката ви.


Но какви са тези пет различни любовни езика? Ето какво трябва да знаете


Утвърдителни думи


Според Чапман хората с този любовен език трябва да чуят партньора си да казва: „Обичам те.“ Още по-добре е да се включат причините за любовта, като им оставяме гласово съобщение или писмена бележка или разговаряме с тях директно с искрени думи на доброта и утвърждаване.


Прекарване на време заедно


Този език, казва Чапман, е свързан с това да отделите вниманието на партньора си. Това означава, без телевизия, без работа, без мобилен телефон - просто да споделяте вашето внимание единствено с нея. Отделяйте време всеки ден, за да споделяте нещата и дейностите, които са от истинско значение и за двама ви.


Получаване на подаръци


Човекът, който обича този език, оценява любовта, вниманието и усилията зад избора на подарък. Накратко, действията говорят по-силно от думите.

„Нещото, което работи най-добре, е да изберете правилния подарък, който показва, че разбирате партньора си и усилията, които сте положили, за да изразите любовта“, казва Чапман. „Помислете за намирането на подарък, който вашият партньор е поискал или би се радвал да получи, и планирайте специален начин да го подарите; направете го изненада."


Жестове на загриженост


Този език включва всичко, което правите, за да облекчите тежестта на задълженията, като почистване, пазаруване на хранителни стоки или изпращане на бележки за благодарност. Чапман предлага да помолите партньора си да даде идеи за неща, които би искал да правите, които биха улеснили живота му и да направите график за изпълнението им. Простите неща като закуска в леглото или разходка на кучето демонстрират, че се грижите за партньора си и за съвместния си живот.


Физическа близост


Хората, които говорят този любовен език, оценяват всякакъв вид физическо докосване: държане на ръка, прегръдки и потупвания по гърба. „Умишлено търсете начини да изразите любовта си с физическо докосване: да прегръщате, да докосвате ръцете си по време на разговор; предлагайте масажи, "казва Чапман.
26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page